IRMA VICTORIA MEMORIAL DAY

Irma Victoria blev født den 2. september 1923 og døde den 10. november 2000. Hun nåede i en sen alder at indspille og udgive en række indspilninger og plader med Martin Hall. Karrierens højdepunkt er vel nok hendes Grammy-nominering i kategorien “årets sangerinde” i 1991 – en nominering der iflg. uofficielle kilder fik brancheorganisationen IFPI til efterfølgende at ændre reglerne for specialjuryernes indflydelse på de prestigefyldte nomineringer. De to andre nominerede i kategorien det år var Hanne Boel og Annisette.

I anledning af 18-årsdagen for hendes død erindrer vi hende med et af hendes lysere numre, sangen ”September Song” fra 1994-albummet Phantasmagoria. Nummeret er også inkluderet på opsamlingspladen Memorial – Finest Moments and Famous Last Words udgivet posthumt i 2001 og på Spotify-albummet September Songs.

Et andet bemærkelsesværdigt øjeblik i Irma Victorias karriere var, da hun i efteråret 1995 medvirkede på den stadig omdiskuterede hyldestplade til det danske tresserband Steppeulvene, Hip. På udgivelsen står hun for nyfortolkningen af gruppens mest folkekære nummer, “Itsi-Bitsi”, og selvom indspilningen blev fremhævet som et af pladens væsentligste bidrag af de fleste anmeldere, var der dog enkelte journalister, der anså indspilningen for at være en direkte vanhelligelse af den oprindelige sang.